duminică, 19 octombrie 2008

Nesimtire ungureasca

Am impresia ca maghiarilor deja li se permit cam multe. Nu sunt un nationalist gen Funar, ba cred ca sunt tolerant si permisiv in multe chestii, dar cand deja citesc ca UDMR ar dori ca limba maghiara sa fie obiect de studiu obligatoriu in scolile din Transilvania mi se cam ridica parul in cap. iata stirea:

"În Transilvania, învăţarea limbii maghiare ar trebui să devină obligatorie, susţine preşedintele UDMR, Marko Bela. Acesta a precizat că Uniunea va face chiar un proiect de lege în acest sens.
Marko Bela crede că limba maghiară ar trebui introdusă în programa şcolară încă din ciclul primar, iar pentru început să aibă caracter opţional. În zonele în care comunităţile sunt mixte, obligativitatea învăţării ambelor limbi va fi un avantaj, şi-a argumentat liderul UDMR propunerea.
„Noi considerăm că copiii maghiari trebuie să înveţe în mod obligatoriu limba română. Dar în unele localităţi şi zone, în Târgu Mureş, sau în Miercurea Ciuc sau în Sfântu Gheorghe, şi în cazul copiilor români ar trebui să fie la fel", spune Marko Bela"

Sursa: realitatea.net

Cred ca domnul Marko Bela a uitat ca traim in Romania, ca limba oficiala in aceasta tara este romana si ca maghiarii sunt respectati ca si comunitate ca cetateni ai acestei tari care ar trebui sa respecte Constitutia si legile acestei tari, asa cum comunitatea romaneasca din Ungaria le respecta pe cele din tara "vecina si pretina".
Mai cred ca ar trebui data o lege ca toti romanii, indiferent de etnie si religie ar trebui sa cunoasca limba romana. Iar daca e sa judecam dupa cum o face domnul Bela, ar trebui sa facem o lege prin care ungurii sa invete, optional, sa isi faca sepuku.

5 comentarii:

Răzvan Popa spunea...

După cum scriam şi pe proaspătul meu blog, eu le-aş da autonomie totală în Ţinutul Secuiesc. Să vezi după aia distracţie frate...în câţiva ani nu o să le mai trebuiască autonomie...

Anonim spunea...

e chiar strigator la cer....e o mare idiotenie ideea oblig. invatarii limbii maghiare Lipsita de logica si bun simt comun

Anonim spunea...

o prostie mai mare ca asta...rar ti-e dat sa auzi....

Ovidiu Eftimie spunea...

Băi nu vă agitaţi, Marko nu-i prost. Ce ungurii nu merg şi ei la vot în noiembrie? N-aţi văzut că UDMR-ul vine cu chestii d-astea la fiecare 4 ani? E ca şi cum un politican român ar declara că "e timpul să eradicăm corupţia". Cine-i tâmpitul care ar face asta?

Anonim spunea...

e cam lipsa de respect la ei asta e. sa te duci si pe la zalau sa vezi