miercuri, 8 octombrie 2008

Istoria de pe vremea lui Adomnitei...

Bisku este in clasa a doua. Este un elev constiincios, asa ca citeste, uneori, carti. Manuale. Si se minuneaza de ce citeste, asa cum se minuneaza si maica-sa cand vede ce tampenii se baga in capul copiilor. De exemplu, in m anualul de istorie putem afla ca "tiranii au fost popor migrator recunoscut pentru faptele sale barbare".

Un baiat destept, istoric renumit, pe care il cheama Ovidiu Dramba, sustine insa altceva. "In 561/560 profitand de conflictele dintre partidele paralioi (condus de Licurg) si pediakoi (condus de Megacle), nobilul Pisistrate, polemarh in razboiul cu Megara (565), popular printre diakrioi pe care ii conduce, ocupa Acropole si se proclama tiran (Matei Horia C., „O istorie a lumii antice”, Albatros, Bucuresti,1984, 207-208). La inceput termenul nu avea un sens peiorativ, tyrannos desemnand persoana care prelua puterea suprema in stat fara un temei legal (Cuvantul „tiran” ca si institutia tiraniei isi au originea in Asia Mica si probabil ca deriva din etruscul „turan” – domn (in general se admite ca etrusci ar fi originari din zonele Lidiei)."

Si Adomnitei a platit din banii pe care noi ii dam statului niste carti de istorie de tot cacatul, frecand sistemul unor copii. oricum, peste 100 de ani se va citi in cartile de istorie se va citi ca Adomnitei a fost o specie de papitoi liberal care si-a luat o nevasta naspa, pentru ca si el, la randul sau, era un naspa...

Update:

Intr-o interventie ulterioara, Papusa, mama lui Bisku, imi explica de fapt ca nu e vorba de manualul de istorie, ci de cel de limba romana, iar lectia este despre imn. In fine, invatatoarea i-a pus pe astia mici sa explice "si-n aste maini mai curge un sange de Traian". La nivelul clasei a doua inca nu s-a invatat ca romanilor le placeau gagicile din Dacia si veneau seara la ele la portita sa le explice cum sta treaba cu romanii si dacii, care urmau sa se contopeasca pe inserat si sa formeze poporul roman.

Niciun comentariu: